Urban & Landscape
Architecture

Pusterummet in Skive

LYTT Architecture has transformed Skive’s former hospital garden, so that the surrounding institutions – Skive Health Centre, Hospice Limfjord and the Regional Psychiatry – can use the park as an asset in everyday life. 

The vision was to create a common town park with multiple opportunities for use, experiences and activity in connection to the surrounding healthcare institutions and their focus on rehabilitation and treatment. A park that strengthens the users’ health and well-being through a range of sensory experiences and landscape spaces. The landscape plan connects the various historical buildings and creates recreational as well as intimate spaces, where users can join communities or simply enjoy a quiet moment in the park. Through a variation of multi functional facilities, the park invites to intimacy, contemplation and physical activity. Thus, the park offers great variation in courses and accessibility, which ranges from the fully accessible route to the more varied and challenging courses.      
The park includes an amphitheatre with the possibility of stage function and new trees are incorporated into the existing edge planting that consists of a large characterful copper beech as well as younger beeches. Functional, evocative path lighting is integrated in the trees.  

LYTT Architecture specially designed the park‘s furniture, which has been developed through inclusive workshops and consists of tables, benches, bins, pavilions, and multifunctional sleepers of timber for stays, workouts and events. The furniture is made of oak wood sleepers, perforated tombac and brass.      

As the park aims, among other things, to function as an everyday asset for the surrounding institutions, LYTT Architecture and Movementum have worked with user involvement to embed the park among its users and qualify the solution in relation to the health professional purposes.  Moreover, ‘Pusterummet’ is a publicly accessible park that can be used by the town’s inhabitants. 


Location

Skive

Client

Central Denmark Region

Realised

2017 - 2020

Area

Totalrådgiver

Area

DKK 12 mio.

Collaborators

Movementum and Viborg Ingeniørerne

Area

18.000 m2
  • User involvement
  • Design proposal
  • Project proposal
  • Tender design
  • Implementation

Relateret

Transformational landscape with SUDS in focus: from industrial area to new, green district with housing, culture and business. Client: Roskilde Municipality