Urban & Landscape
Architecture

AU Health

LYTT Architecture har bistået med skitsering og projektering og ført fagtilsyn på landskabet i anlæggelsesfasen for Skou-bygningen (AU Health).

Med udgangspunkt i Universitetsparkens blødt bølgende landskab og den eksisterende bygningsmæssige kontekst, har LYTT bearbejdet terrænet, indpasset vej- og parkeringsarealer samt de bygningsnære ankomstarealer og uderum.

Campusområdet er karakteriseret ved kontrasten mellem bygningskroppenes stramme struktur og de grønne græsklædte fladers bølgende bevægelse. Ved at afkode Universitetsparkens DNA og videreføre stedets enkelthed i såvel materialer og formgivning, er opgavens funktionelle krav løst som et nedtonet landskabeligt indgreb i parken. Bygningen placerer sig i landskabet som en integreret del af de eksisterende bygninger og optager deres retning.

Parken er anlagt som et græsklædt, kuperet terræn i Universitetsparken. Lokalt er parken præget af to skråninger og to kunstigt udformede søer. Ved udformning af det nye terræn omkring det nye byggeri tilpasses det eksisterende terræn. Foran bygningerne indrettes opholds- og mødesteder, som bidrager til det sociale miljø på universitet.

Samtidig medvirker den nye bygning til at understrege den fortanding, som gavlene på universitetsbygningerne danner mod Høegh-Guldbergs Gade. Bygningens form henvender sig mod resten af Health-bebyggelserne og er på den måde med til at sammenbinde området.

Skou-bygningen modtog i 2019 Aarhus Kommunes Arkitekturpris for godt og smukt byggeri. I præmeringshæftet blev også den bygningsnære plads med flerfarvet klinkebelægning fremhævet. Det smukke mønster er tegnet af kunstner Leif Kath og projekteret af LYTT.

Sted

Aarhus

Bygherre

Aarhus Universitet og Bygningsstyrelsen

Udført

2012 - 2019

Rolle

Underrådgiver

Areal

20.000 m2

Anlægssum

DKK 650 mio.

Samarbejdspartner

Cubo Arkitekter og Lemming & Eriksson
  • Skitsering
  • Projektering
  • Fagtilsyn

Relateret

Udarbejdelse af nye uderum ifm. Ny Bispebjerg Psykiatri. Bygherre: Region Hovedstaden Psykiatri