Urban & Landscape
Architecture

Vadestedet

A landscape of hill islands that grows through the pavement. The character of the small spaces between the hills gradually becomes more private the closer we get to the façades of the surrounding housing. 

Fliserne på pladsen er formet, så de ligner rullesten, der kunne have ligget i bunden af et vandløb og gennem tiden er blevet afrundet og glittet. De er et urbaniseret billede på den naturlige proces, som sten i landskabet gennemgår. Flisen, ”vadestenen”, er designet specielt til stedet og er således med til at understøtte pladsens identitet, fortælling, sammenhængskraft og lokale forankring. Sporadisk i bakkeøerne er plantet robinietræer, som med tiden vil danne en lund med et let løvtag. 

Bakkerne er i øvrigt beplantet med græsser, urter, mos og trædebregner, der spreder sig ud i fugerne mellem fliserne og derved skaber en glidende overgang mellem den grønne flade og den faste belægning. I et afgrænset område af pladsen kan regnvandet samle sig i fugerne mellem fliserne, og, hvis der er vand nok, dækkes fugerne helt, og kun flisernes øvre flade ses. Fliserne får funktion og karakter af trædesten, og der opstår et vadested – som en hilsen fra den nærtliggende og ”vilde” Amager Fælled. ”Vadestenen” åbner muligheden for en mere bæredygtig flade forstået på den måde, at der skabes en landskabelig belægning med synliggørelse af både det grønne og det blå element i landskabet. Da der på pladsen er direkte adgang til fem af boligens indgange, var det hensigtsmæssigt at inddele stedet i zoner med forskellig grad af privat- og offentlighed.

Place

Copenhagen

Client

By & Havn

Realised

2015 - 2019

Area

Totalrådgiver i alle faser

Area

1.000 m2

Area

2,5 mio.
  • Design proposal
  • Project proposal
  • Tender design
  • Implementation

Relateret

Nyfortolkning af kystbyen Blokhus' oprindelige karakter til rekreativt område. Omdrejningspunktet for omdannelsen er en genåbning og klimasikring af Blokhus Bæk. Bygherre: Jammerbugt Kommune og Realdania.