Urban & Landscape
Architecture

Marielyst Torv og Strandstrøg

Den helt centrale fortælling på stedet er historien om Marielyst Østersøbad - badehotellet Marielyst, som har lagt navn til stedet. LYTT puster nyt liv i fortællingen om badehotelsidyllen og det sagnomspundne og eftertragtede liv i tæt samklang med naturen. 

Marielyst er en badeby på det sydlige, flade og sandede Falster. Om vinteren går byen i hi og samler kræfter til sommerens leben af badegæster, der i en lind strøm flyder mellem den brede, hvide strand og byens nye sølvgrå trædæk. 4.000 m2 egeplanker er lagt ud som et stort og fuldstændigt fladt gulv, der samler byens få butikker og restauranter om et torv med et udkigstårn. Egeplankerne giver en blød og behagelig flade for bare fødder, som der er mange af på en varm sommerdag. Vandet er tænkt ind i byen ved bl.a. at tilføre et symbolsk sømærke, Tårnet, som pejlingspunkt. Torvets ankomstmuligheder er markerede og dets rum defineret med træer, hvilket skaber en visuel forbindelse til den omgivende natur. Vi har hentet styrken fra havet op i byen ved at iklæde Torvet et sammenbindende egetræsgulv. 

Marielyst Torv er bygget helt i det træ, vi har så meget af i Danmark, for træ er badebyens og bæredygtighedens materiale. Foruden gulvet er også Torvets tårn bygget i egetræ. Og solstolene, Torvets ikoniske og unikke møblering, er bygget i egetræ af unge mennesker fra egnens beskæftigelsescenter. Endelig er de hvide stakitter, som agerer en symbolsk adskillelse mellem privat og offentligt område, bygget i træ.

Når regnen falder, som den gør indimellem, lander den på egetræet, der skifter farve fra sølvgrå til sort, og løber ned i fugerne mellem plankerne. I Marielyst løber vandet maksimalt 8 cm - fra egeplankens midte og ud til nærmeste fuge. Det sker ganske stilfærdigt og helt usynligt, og afvandingsteknologien er lavteknologisk båret af den oldgamle faskine-løsning i oplagt samspil med den drænende undergrund af sand. Der er ingen regnvandsriste i Marielyst, og ingen kloak, der leder regnvandet væk. Vandet bliver håndteret på stedet i en særdeles lokal afledning af regnvandet.

"Hvor er vandet", spurgte de fleste hinanden, når de ankom til Marielyst før i tiden. Og det er ikke godt, når man gerne vil være en kendt og elsket badeby og har en af Danmarks bedste badestrande i baghaven. I dag er ingen længere i tvivl om hverken vejen til vandet eller de mange andre muligheder, området byder på. Allerede første år efter indvielsen kunne alle butikker og spisesteder omkring torvet dokumentere en markant øget omsætning, og årene efter opstod nye spisesteder med en mere ambitiøs vision om kvalitetsmad. Den rå stemning, der tidligere kunne herske på stedet på en varm sommeraften, er afløst af en andægtig stemning og ejerfornemmelser for stedet. Ingen hærværk og ikke én eneste af de flytbare solstole er blevet stjålet.                                                                                                                                                                                             

En gennemført kommunikationsstrategi i stærkt samspil med bygherre, lokale interessenter og entreprenør var med til at sikre en særdeles vellykket ide- og anlægsfase, der igen var med til at inspirere private lodsejere til at tilpasse sig Torvets nye designudtryk til stor værdi for områdets samlede æstetiske udtryk. Dermed er byens kvalitative elementer styrket betydeligt, hvilket har stor indflydelse på områdets attraktionsværdi, tilgængelighed og brugbarhed ifm. turisme, investorer, tilflyttere, mv.

I en turisme- og tilfredshedsundersøgelse fra 2015 fremhævede 54% af de adspurgte turister byens atmosfære som den primære årsag til, at de vil anbefale Marielyst som feriedestination.

"En kompleks opgave løst gennem et tydeligt og velfungerende hovedgreb, hvor Torvets belægning – ”trædækket” – samler de mange forskelligartede bygninger og funktioner: torveplads, mødested og adgangsvej til stranden. Sidstnævnte er visuelt tydeligt markeret, ikke gennem skiltning, men gennem en indsnævring og stimæssig forlængelse af belægningen ned til diget og et skift i beplantning, der bliver tættere, hvor naturen afløser byen." - uddrag fra begrundelsen for Guldborgsunds Kommunes arkitekturpris 2015

1. præmie i projektkonkurrence
 Modtager af Guldborgsunds Kommunes Arkitekturpris 2015
 Nomineret til Dansk Landskabspris 2015
 Optaget i Danske Arks eksempelsamling "Arkitektur med merværdi" 

Sted

Marielyst, Falster

Bygherre

Guldborgsund Kommune og Realdania

Udført

2014 -2016

Samarbejdspartner

ETN Arkitekter og Sweco

Areal

15.000 m2

Anlægssum

DKK 19 mio.
  • Konkurrenceforslag
  • Brugerinddragelse
  • Skitseforslag
  • Projektforslag
  • Hovedprojekt
  • Udførelse

Relateret

"Marina med mere" - et multifunktionelt og aktivt mødested, hvor aktivitetsmuligheder på både vand og land tiltrækker flere og nye brugere. Bygherre: Middelfart Kommune