Urban & Landscape
Architecture
Som Landet Ligger
Dragør er et kulturlandskab, formentlig Danmarks første, hvor hollandske bønder har kultiveret jorden, gravet stribevis af grøfter og plantet læhegn for at sikre et stort høstudbytte. Det kulturlandskab bygger vi videre på med endnu et hollandsk landskabselement, som allerede er introduceret i Dragør: stormflodsdiget. Dragør har i århundreder, både som by og som befolkning, været i konstant forhandling med havet. Havet giver og havet tager. Det har Dragør altid været indforstået med; det er et vilkår for det flade land og ligger i havnebyens dna. Den forhandling fortsætter vi - både på landets og havets præmisser.
   
  ”Som Landet Ligger” arbejder ud fra tre kerneværdier:
   Vi vil skabe tryghed i Dragør
   Vi vil bygge videre på Dragørs kulturlandskab
   Vi vil lade Dragørs naturlandskab være i fred
  
 Vores forslag skal virke på den korte såvel som på den lange bane og indebærer, at Dragørs borgere spiller en aktiv rolle i sikringen af deres kommune. Forslaget tager udgangspunkt i Dragørs historie, natur og kulturlandskab og er dermed stedsligt forankret. 
Dragørs flade land og flade vand med strandengene byder på et unikt fugleliv og en unik horisontlinje. Og den horisont skal der værnes om ved at hindre sandrevler, høje stenrev og moler, der kan tage udsigten til det uendelige, spejlende vand, der ligger uden for Dragørs kyst, og som er en af Dragørs særegne kvaliteter.
Vores forslag er ikke særligt naturbaseret, da vi netop tager hensyn til naturen ude i det lave vand og derfor holder os på land, hvor vi bygger menneskeskabte diger på det ekstremt menneskeskabte Amager. At bygge sand- og stenrevler ude på det lave vand vil være på bekostning af det store Natura 2000-område, og Natura 2000 er ikke noget man spøger med. Det er en beskyttelse af habitatområder, der har hele Europas interesse, og der gives ingen dispensationer. Og forsøger man alligevel, vil det betyde en væsentlig forsinkelse af projektets realisering, idet man venter fem år på et afslag. 
Vi har derfor foreslået kystbeskyttelse i form af et tilbagetrukket dige. Vi er af den opfattelse, at en tilbagetrukket løsning med et landdige er den rigtige for Dragør – set i relation til Dragørs historie og landskab. Den sikreste beskyttelse får man med et ubrudt dige, der omfavner Amagers sydkyst. Det giver tryghed. Fra et dige vil alle Dragørs borgere – også dem bag ved første række, som er med til at betale for anlægget – kunne gå på en sti hævet over strandens niveau og nyde udsigten. Og alle kan føle sig trygge. Det er pragmatisk tænkning, der tilgodeser alle.
Vores forslag indeholder en strategi for successiv udvikling og udbygning af diger og regnvandsopsamlende anlæg, hvor der løbende bliver adderet nye tiltag og lag, efterhånden som behovet kommer og i takt med den erfaring, der gøres undervejs. Vi mener, at der skal lyttes til den løbende udvikling af klimaændringerne og rettes ind efter dem, frem for alene at agere efter teoretiske prognoser.
Vision
Vores vision er at skabe tryghed for, at ingen boliger i Dragør Kommune rammes af oversvømmelser fra hverken stormflod eller skybrud. Og at det sker med kendte anlægsmetoder, hvor priserne er kendte, så der ikke eksperimenteres med usikre og uprøvede metoder. 

Innovation
Vi vil i forslaget arbejde med bæredygtige løsninger ved at bruge lokale materialer, såsom sandjorden og egetræet fra Kongelunden. Adaptive løsninger med en successiv udbygning efter behov med Værktøjskassens redskaber. Dogmatiske løsninger efter målsætningen: så lidt som muligt - så meget som nødvendigt. Helhedsorienterede løsninger, der skaber merværdi for samfund og natur. Forskelligartede løsninger for de enkelte delstrækninger, der kan danne forbillede for andre steder i landet. Nænsomme løsninger i Dragør Havn for at sikre optagelse som UNESCO-område. Empatiske løsninger, hvor vi lytter til borgernes ønsker og indarbejder dem. Og endelig dynamiske løsninger, som svar på en dynamisk påvirkning af kysten og landskabet.
Dragør Havn
Vi vil med forslaget sikre at den stedbundne, historisk forankrede og levende kulturarv i Dragør Havn ikke reduceres. Motiv for udformningen ligger i byens navn, Dragør, der refererer til det at trække bådene op på den svagt hældende strand. Der eksisterer fem beddinger på havnen i dag. Vi foreslår, at de fire, som ligger inden for sikringslinjen, artikuleres og eksponeres ved en udbygning gennem en forhøjning af toppunktet. Herved fremkaldes fire områder, der dels skråner svagt ned i vandet og dels skråner svagt ned mod byens østlige gade, Strandlinjen. Toppunktet vil være umærkeligt og vil ikke skabe en barriere mod havet og horisonten. Beddingerne vil fortsat kunne bruges til at trække både op og ned, men skal også programmeres med rekreative og kulturelle faciliteter, som vil understøtte sporadisk ophold, forbindelse og nærhed til vandet samt formidlingen af kulturarv. Den faste beskyttelse suppleres med en mobil løsning af svinerygsplanker, der aktiveres ved varsel over kote 1.6.
Forslaget er udarbejdet af et team bestående af LYTT Architecture, Cornelius Vöge Arkitekter og Hele Landet – Sociale Arkitekter.