Urban & Landscape
Architecture

Rundkørsel i Tørring

Fremfor et skulpturelt objekt indplaceret i vejrummets og rundkørslens trafikale logik, finder man ved porten til Tørring en magisk, stemningsfuld skov med en atmosfære, der forvandler vejrummet til et oplevelsesrum, Guddars Skov. 

De fleste rundkørsler er blot trafikale elementer, som er udformet til at fordele trafikken sikkert og med et godt flow. Ved rundkørslen i Tørring er der imidlertid mulighed for ikke blot at udsmykke rundkørslens midte, men at sammentænke vejrummet langs A13 og rundkørslen i et sammenhængende landskabsrum med identitet og fortælling.

Visionen er at udforme landskabsrummet omkring vejen og rundkørslen til et sted med formålet om at styrke Tørrings særlige DNA. Tørring er byen, hvor man sætter kanoen i vandet og glider afsted med strømmen ad Gudenåens naturskønne vandlandskab. Udformningen af rundkørslen og landskabsrummet omkring er således inspireret af sagnet om Gudenåens dannelse og halvguden Guddar, der bortførte en pige i Tinnet Krat nær Tørring. Ifølge sagnet blev Gudenåen dannet da pigens fader, i forsøg på at få sin pige hjem igen, sendte ild og vand efter Guddar. 

Guddars Skov udformes som en koncentreret og fortryllet udgave af Tinnet Krat eller en fantasifuld version af ådalens våde enge - et sted som man oplever og mærker - inspireret af sagn og myters magiske universer. Fremfor et skulpturelt objekt indplaceret i vejrummets og rundkørslens trafikale logik, finder man ved porten til Tørring en magisk, stemningsfuld skov med en atmosfære, der forvandler vejrummet til et oplevelsesrum. Således forenkler forslaget ikke Tørrings identitet i ét objekt, men skaber et sted som kan opleves. Guddars Skov er et sted med en iscenesat og koncenteret natur, hvor fugtige regnvandslavninger fremtryller mosekonens bryg, hvor store funklende juveler kaster dansende skygger, og birketræernes hvide stammer lyser op i mødet med bilernes lygter. Et sted hvor sagn Visualisering af landskabsrummet langs A13 og myter kommer til live.

Sted

Tørring

Bygherre

Hedensted Kommune

Udført

2018-2019

Rolle

Totalrådgiver

Areal

11300 m2

Anlægssum

DKK 1.1 mio.

Samarbejdspartner

Ok Nygaard
  • Analyse
  • Idé
  • Projektering
  • Byggeledelse
  • Tilsyn

Relateret

Køreoplevelsen ad motorvejsbroen højt over terrænet byder på kilometerlange kig ud over det dramatiske landskab ved Funder Ådal i Silkeborg Vest. Bygherre: Vejdirektoratet